Overname van de baan, maar een ervaring rijker

Sinds 2008 hebben Geert en Myriam Hermans stap voor stap gebouwd aan hun kampeer- en wijnboerderij Winery & Herbs in Schijndel. Wat begon als een droom, groeide uit tot een mooi bedrijf waar ze met passie gasten ontvangen, workshops verzorgen en hun eigen wijn en producten uit het voedselbos maken. Nu beiden de zestig zijn gepasseerd, kwam vanzelf de vraag: hoe geven we dit met liefde opgebouwde bedrijf door aan een volgende generatie? Via het project ‘Boer zoekt Boer’ gingen Geert en Myriam op zoek naar een opvolger die hun droom kon voortzetten.

Na een jaar samenwerken en plannen maken met de potentiële opvolgers leek de overdracht binnen handbereik. Toch liep het anders. “De belangrijkste reden is de financiën,” vertelt Geert openhartig. “Na veel gesprekken en rekenen bleek het uiteindelijk niet haalbaar voor de beoogde opvolgers. Sinds een paar weken is de kogel door de kerk en is de overdracht van de baan. Dat was een domper.’’

Passie voor vernieuwing

Voordat Geert vertelt aan TABOER over zijn overnametraject, deelt hij graag over zijn passies. Na zijn studie aan de HAS in Den Bosch, werkte hij in zijn loopbaan onder meer bij DLV, ZLTO, Rabobank en Wageningen University & Research aan tal van verander- en reorganisatieprocessen binnen de landbouw. “Bij innovatie en verandering ligt mijn hart,’’ zegt Geert. “Ik zie mezelf als verbinder, createur, enthousiasmeur en verhalenverteller.”

Een droom van een eigen bedrijf

Met die energie kochten Geert en Myriam in 2008 hun huidige locatie in Schijndel. Allebei met wortels in de agrarische sector en een HAS-opleiding vonden ze het tijd om een eigen bedrijf te beginnen. Op een kale boerderij met 2,5 hectare grond begonnen ze opnieuw. Vijftien jaar later is Winery & Herbs uitgegroeid tot een unieke plek waar natuur, beleving en ondernemerschap samenkomen. Druivenranken groeien in een labyrint, de camping telt 25 plaatsen en wordt omringd door meer dan 800 soorten, struiken, (fruit) bomen, kruiden en bloemenmengsels. Zelfs in de herfst, als de camping leegloopt en de bladeren kleuren, straalt het erf rust, natuur en verbondenheid uit.

Met trots loopt Geert over zijn camping en toont ieder hoekje van het terrein. Hij toont de wijngaard, de plek waar de druiven worden verwerkt tot wijn, vergader- en workshopruimtes, en de winkel waar hun eigen producten te koop zijn.   

Rondleidingen rondom voedselproductie

Iedere zaterdagmiddag geeft hij een rondleiding over het bedrijf, gevolgd door een wijnproeverij. “Elke zaterdag zit deze activiteit vol,’’ zegt hij met een lach op zijn gezicht. Als een geboren verhalenverteller neemt Geert de bezoekers mee in het proces van groeien, bloeien en proeven. Hij vertelt hoe de bodem, waar 15 jaar geleden nog geen worm te vinden was, is veranderd in een levendig ecosysteem met een tuin vol insecten en vogels. “Deze groene grasmat op de camping heeft nog nooit kunstmest gehad,’’ merkt hij terloops op.  

Daarnaast organiseren ze workshops, zoals jam maken of kuidenolie en kruidenazijn. “Deelnemers beginnen bij het plukken van het fruit of kruiden en eindigen met hun eigen potje jam of flesjes kruidenolie en kruidenazijn,” legt Geert uit. Dit doen ze ook bij het oogsten van de druiven en de start van het wijnmaakproces. “Doordat  gasten het hele proces doorlopen, ervaren ze echt wat voedselproductie inhoudt. Vaak hoor ik dan: ‘Wat een werk!’”

Meer weten over Geert en Myriam? Bekijk deze video waarin ze hun bedrijf voorstellen binnen het project Boer zoekt Boer.

Potentiële opvolgers

Met veel enthousiasme vertelt Geert over zijn bedrijf en de wens om dit concept door te geven.  Dat was ook de reden om deel te nemen aan het project ‘Boer zoekt Boer.’  “Aanmelden was de eerste stap,’’ zegt hij. “Maar ons motto is: we hebben het nog nooit gedaan, dus kan het ook niet mislukken. Dus zijn we erin gestapt.’’

Er meldden zich uiteindelijk drie koppels. Met één van hen bleef het bij een kop koffie aan de keukentafel. Met het ander stel hadden we een aantal gesprekken, maar met het derde stel Hester en Sebastiaan gingen ze het traject in. “Zij hadden een achtergrond in evenementen, vergaderen en horeca en veel interessse in de wijn en koken met eigen producten. “Onze kennis ligt bij de wijngaard, de teelt van planten en de productie van streekproducten. Zo konden we elkaar mooi aanvullen.’’

De potentiële opvolgers richtten hun blik op het luxe vergadersegment, wat vroeg om aanpassingen in gebouwen en uitstraling. Ze hadden een eigen beeld van de toekomst, met andere rendementen en prioriteiten.

“Om de zes weken overlegden we met een adviseur, waarbij de focus lag op de menselijke en sociale kant van de bedrijfsovername.”

“In de agrarische sector doen we veel uit idealisme, met als doel het bedrijf door te kunnen geven aan de volgende generatie,” zegt Geert. “Dat botste soms met hun ondernemersblik.”

Om dat goed te begeleiden, schakelden Geert en Myriam naast hun financieel adviseur ook iemand in voor de ‘zachte kant’. “Eens in de zes weken zaten we met z’n allen om tafel om randvoorwaarden te bespreken, ergernissen uit te spreken en het proces begeleiden. Dat was heel waardevol.”  

Lessen voor anderen

Hun ervaring delen Geert en Myriam graag, in de hoop dat andere boeren die voor een overname staan, ervan kunnen leren. “We hebben veel geleerd in dit traject,’’ zegt Geert. “Over hoe ingewikkeld een overname kan zijn en wat daar allemaal bij komt kijken.’’

“Het is jammer dat het niet gelukt is, maar we willen vooral laten zien dat zo’n proces veel inzicht oplevert, ook als het niet loopt zoals je had gehoopt.”

Op een aantal punten zouden ze het de volgende keer anders aanpakken. ‘’Ik zou eerder in het proces, misschien al wel aan de voorkant, aangeven wat de uiterste verkoopprijs moet zijn. Zorg vooraf dat je in beeld hebt wat de waarde is van al je roerende en onroerende goederen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.’’

Tijd voor bezinning

De komende periode nemen Geert en Myriam bewust rust. “We hebben afgesproken om de komende maanden geen beslissingen te nemen,” vertelt Geert. “Even rustig aarden, nadenken en in het nieuwe jaar kijken naar nieuwe mogelijkheden.”
Eerst willen ze de samenwerking met hun potentiële opvolgers zorgvuldig afronden. “Er zijn plannen gemaakt en investeringen gedaan van beide kanten. Daar moeten we samen goed uitkomen.”

Boer zoekt Boer

Het project Boer zoekt Boer helpt agrarische ondernemers bij het vinden van een geschikte bedrijfsopvolger. Deelnemers krijgen ondersteuning bij zowel de zakelijk als de persoonlijke kant van bedrijfsoverdracht, met oog voor toekomstbestendigheid, continuïteit en de mens achter het bedrijf.

Kijk voor meer informatie op: Boer zoekt boer (NAJK)


Denk je na over stoppen of heb je andere vragen waarmee je worstelt. Neem gerust contact op met de medewerkers van TABOER. Zij spreken jouw taal en helpen je graag verder.