‘Je voelt een toenemende spanning onder boeren’

Sjack van den Nieuwenhuizen is actief bestuurder en voelt de laatste tijd de spanning onder de aanwezigen toenemen bij grote ledenvergaderingen. ‘Ondernemers weten niet meer waar ze aan toe zijn en je ziet soms wanhopige blikken. Dit was voor mij de belangrijkste reden om mij aan te melden om ambassadeur te worden van TABOER,’ stelt melkveehouder Sjack van den Nieuwenhuizen.

Sjack van den Nieuwenhuizen (57) is melkveehouder in het Drentse Nieuwediep. Hier woont deze enthousiaste boer afkomstig uit Brabant al meer dan 40 jaar. Hij heeft een bedrijf met 65 melkkoeien met bijbehorend jongvee op een kavel van 40 hectare. Hij heeft een relatie met Marianne en twee volwassen dochters.

Heel veel zorgen over de toekomst

‘De huidige onzekerheid levert veel spanning op bij ondernemers en hun gezinnen’.

Sjack van den Nieuwenhuizen in Nieuwediep

Vanuit zijn functie als bestuurder heeft hij veel contacten met melkveehouders. ‘De laatste jaren zie ik duidelijk een verandering van sfeer binnen de sector. Ondernemers zijn gelaten en hebben veel zorgen. De één heeft te maken met de onzekerheid rondom de stikstofproblematiek, terwijl de ander de dreiging van de wolf op zijn erf voelt. Maar de belangrijkste vraag tussen de regels door is: Hoe moeten we in de toekomst met ons bedrijf verder? Deze onzekerheid levert heel veel spanning op bij ondernemers en hun gezinnen,’ meent Sjack. Hij ziet vooral problemen bij jonge ondernemers. Jonge boeren die het bedrijf willen overnemen en niet weten welke keuzes ze moeten maken. En zich afvragen hoe ze het gefinancierd krijgen.

Onzeker? Praat erover

Veel ondernemers weten niet meer wat ze moeten doen op dit moment. Het huidige stikstofbeleid heeft op veel bedrijven impact. Boeren en tuinders kunnen moeilijke keuzes maken. Deze onduidelijkheid leidt tot veel onzekerheid en zorgt ervoor dat mensen in de knoei komen met zichzelf, is de ervaring van Sjack. ‘In mijn omgeving zie ik steeds meer mensen die het moeilijk hebben en niet weten wat ze moeten doen,’ zegt hij. ‘Daarom vind ik deze campagne van TABOER ‘Ik kan het zelf (niet meer)’ zo belangrijk en wil ik mijn bijdrage daar aanleveren. Het zal mooi zijn als we meer durven te praten over ons gevoel en wat ons bezig houdt. En dat je jezelf beter leert kennen en door hebt dat je ergens meezit. Voor mij is dat de eerste stap om een gesprek aan te gaan. Erover praten lucht vaak’.

Toekomst samen op de boerderij

Afgelopen winter heeft Sjack zichzelf een spiegel voorgehouden. Het toekomstbeeld was voor hem altijd helder geweest. ‘Zo rond mijn 57e zou ik gaan afbouwen met mijn melkveebedrijf. Nu ik deze leeftijd bereikt heb, denk ik er opeens anders over. Misschien hebben we zelfs wel een opvolger. De afgelopen tijd heb ik heel veel gepraat met mijn partner over de toekomst van mijn bedrijf en van ons samen. Wat wil ik de komende jaren? Wat vind ik echt leuk? Waar krijg ik energie van? Een belangrijke vraag was: Met of zonder melkvee het bedrijf voortzetten? Eigenlijk kwamen we naar heel veel praten tot de conclusie dat we gewoon koeien willen blijven melken. Hier worden we samen gelukkig van. Ondanks dat er veel onduidelijk is rondom de toekomst van de melkveehouderij, hebben we ons gevoel laten spreken en gaan we samen door.’


Vind je het ook moeilijk om in deze onzekere tijd keuzes te maken voor jezelf of voor je bedrijf? Praat erover met mensen in je directe omgeving of neem contact op met TABOER.