De vraag: ‘hoe gaat het met je?’ is niet altijd genoeg

Wees eens eerlijk, hoe vaak geef jij een eerlijk antwoord op de vraag: ‘hoe gaat het met je?’.  Een goedbedoelde vraag die de meesten onder ons vaak automatisch beantwoorden met ‘goed’. TABOER lanceert met een krachtige videoboodschap de campagne #vraagdoor om het taboe rond mentale gezondheid te doorbreken. Zodat iedereen die ene vraag durft te stellen: hoe gaat het nu echt met je?

Vaak antwoorden we dat het goed gaat, zelfs wanneer we worstelen met sombere gedachten, angst of andere mentale problemen. Omdat we een ander niet tot last willen zijn of denken dat mensen het eerlijke antwoord niet willen horen. TABOER, die zich inzet voor het bespreekbaar maken van mentale problemen in de agrarische sector, wil hier verandering in brengen en lanceert daarom de campagne #vraagdoor.

Hoe gaat het écht met jou?

De campagne #vraagdoor roept mensen op om door te vragen voordat ze genoegen nemen met het automatische antwoord ‘goed’. Vraag door hoe het écht met iemand gaat als je vermoedt dat een vriend, familielid of collega kampt met problemen rond zijn of haar geestelijke gezondheid. Door iemand de ruimte te geven om zijn of haar gevoelens te uiten, kunnen problemen eerder worden gesignaleerd en kan iemand tijdig hulp zoeken.

#Vraagdoor

“Met de campagne #vraagdoor moedigen we aan te laten merken dat je oprecht bereid bent om te luisteren. Want iemand die echt luistert kan een groot verschil maken. Omdat het de ander helpt om dingen van zich af te praten. Door open vragen te stellen en niet te oordelen, laat je merken dat je om iemand geeft. Maar probeer het probleem niet op te lossen. Vaak is het juist nuttiger om gewoon te luisteren, open vragen te stellen en dingen te doen die je normaal samen zou doen”, zegt Fije Visscher LTO-Noord bestuurder en woordvoerder van TABOER. “Laat merken dat je het gesprek waardeert. Een eenvoudige ‘ik maak mij zorgen om je’ kan laten zien dat je geeft om iemands welzijn.”

Video

Om de boodschap kracht bij te zetten, heeft TABOER een korte maar krachtige film geproduceerd waarin zichtbaar wordt hoe snel we geneigd zijn te antwoorden dat het goed gaat, zelfs wanneer dat niet het geval is. Het illustreert hoe belangrijk het is om oog voor elkaar te hebben en door te vragen hoe het echt gaat. Deze video is te vinden op de sociale mediakanalen van TABOER, waaronder LinkedIn, Instagram, Facebook, Twitter en TikTok. Omdat het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan elkaars mentale gezondheid, nodigen we u uit om de video te bekijken.