Gebrekkige dierzorg vaak laatste signaal

Onzekere tijden in de landbouwsector, maar ook persoonlijke problemen kunnen ervoor zorgen dat een boer het niet meer ziet zitten. Hoe herken je de signalen? Als de verzorging van dieren te wensen overlaat kan dat een signaal zijn.

De signalen die kunnen duiden op mentale problemen en zorgen bij boeren en tuinders lopen vaak uiteen. Sommige zijn duidelijk zichtbaar, terwijl andere juist minder concreet zijn. Als het gaat om een veehouderijbedrijf is dierverwaarlozing vaak één van de laatste signalen, waaruit blijkt dat het niet goed gaat. Voordat het zover is, sluipen de veranderingen van gedrag en bedrijfsvoering er vaak heel langzaam in.

Volgens het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren verwaarlozen veehouders hun dieren niet moedwillig. Er spelen onderliggende problemen op het financiële of sociale vlak. In het jaarverslag 2022: ‘ Dierverwaarlozing vaak laatste signaal’ van het Vertrouwensloket is onder meer te lezen dat het aantal recidieven, veehouders die terugvallen, fors is gestegen vorig jaar. Ook de ernst van de meldingen over ontoereikende dierzorg is toegenomen. Dat is zorgelijk, zeker in het licht van regels en onzekerheden die de komende tijd nog op de sector afkomen. Het is nu meer dan ooit zaak om oog te hebben voor elkaar.

Kom jij regelmatig op het erf bij boeren en tuinders? Weet dan op welke signalen je alert moet zijn.


Twijfel je of er sprake is van verminderde dierzorg of -verwaarlozing, of denk je dat er andere problemen op het erf of in een gezin spelen, neem gerust contact op met TABOER. Zij luisteren naar jouw zorgen en verwijzen je desgewenst door naar het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Dit loket is één van de vele doorverwijsmogelijkheden binnen TABOER.