Hulpvraag Overijsselse boer beter ‘in beeld’ krijgen via onderzoek

GGD IJsselland wil de mentale weerbaarheid van boeren en tuinders in Overijssel vergroten. Via het onderzoek ‘Boeren in Beeld’ brengt de gezondheidsorganisatie in kaart wat er speelt in de agrarische sector en waar men behoefte aan heeft op het gebied van hulpverlening.

Iedereen ervaart druk en mentale zorg op zijn of haar manier. Ook TABOER hoort de zorgelijke verhalen over wat er bij boeren en tuinders speelt aan de keukentafel. Boeren praten niet makkelijk over hun zorgen; of het nu gaat over financiën, een overname of relaties. Het gevoel van onrecht en gebrek aan toekomstperspectief wat ze voelen, komt daar nu nog bij.

Via een vragenlijst, die is gemaakt met de inbreng van boeren en tuinders, wil GGD IJsselland inzicht krijgen in behoeften bij psychische druk. Door boeren zelf te laten meedenken aan hoe zijzelf of hun collega’s wel geholpen kunnen worden, hoopt de gezondheidsorganisatie de kloof tussen hulpverlening en praktijk te verkleinen.

Vul de vragenlijst in

Op de website van de GGD IJsselland is de vragenlijst te vinden. Het beantwoorden van de vragenlijst is anoniem, duurt ongeveer vijf minuten en kan uiterlijk tot 11 juli 2023.

Kijk hieronder het filmpje van Ina Besten, waarin zij onder meer vertelt over mentale problemen onder boeren. (RTV OOST – 21 juni 2023)