Podcast #1: Hester Rijpkema

TABOER wil via een podcast serie met ervaringsverhalen het taboe op mentale zorgen onder boeren en tuinders bespreekbaar te maken. In deze podcast vertelt voormalig boerin Hester Rijpkema uit Joure haar verhaal aan agrocoach Ramon Klaassen.

Een indringend verhaal hoe levenspartners elkaar kunnen kwijtraken in het nastreven van ambities en in de waan van de dag. “Ik had continue het gevoel dat ik niet genoeg deed, of het anders had moeten doen. We hadden altijd lijstjes wat er nog moest gebeuren. Omdat ik die verwijdering in onze relatie eerst niet in de gaten had, gaat het ook heel sluimerend. Ik wilde het eerst ook niet zien of toegeven aan mezelf dat er iets in onze relatie aan de hand was.”

Jarenlang kropte Hester haar gevoelens, twijfels en stress op. Omdat ze niemand kent waar ze haar verhaal kwijt kan. “Eerst klaag je nog bij vriendinnen, maar op een gegeven moment is dat ook over en word je steeds stiller. Het voelde als gezichtsverlies. Eigenlijk voelde ik me in die periode heel eenzaam.”

Luister

Luister de podcast hoe ze deze moeilijke periode heeft ervaren en welke tips ze andere boeren en tuinders meegeeft.