Hoe ga je om met verlies, tegenslag en rouw op de boerderij?

Agrocoach Dik Veefkind en psycholoog Marie-José van de Ven zijn dinsdag 26 maart de tafelgasten tijdens het webinar over omgaan met gevoelens. Vooruitlopend hierop schreven zij een blog over dit thema.

Een echtscheiding, het beëindigen van je bedrijf, een ziekte, een stalbrand, beperkende maatregelen, een bedrijfsongeval, het overlijden van een dierbare… Zomaar een greep uit de verschillende aanleidingen die gevoelens van verdriet, boosheid en rouw op de boerderij kunnen veroorzaken. 

Omgaan met tegenslag, verlies en rouw is aandacht geven aan dat wat verloren is gegaan en de gevoelens die daarbij horen. Voor veel mensen is dat nog niet makkelijk, niet in de laatste plaats voor veel boeren, erfbetreders en andere betrokkenen. Vaak stoppen mensen hun gevoelens weg en gaan ze hard werken of verliezen zichzelf in het bedrijf. En het heeft vaak ook geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten, want je moet verder. De vraag is vooral: hoe ga je verder?

‘De toekomst kan weer goed zijn’: Hoe om te gaan met verlies, tegenslag en rouw op de boerderij?

‘Vertrouw op je intuïtie en durf hulp te vragen’ -familieopstelling

De ervaring leert dat het goed is om je verlieservaringen te verwerken en er iets mee te doen. Dat is niet makkelijk en wellicht rust er een taboe op. Goede rouw- en verliesverwerking helpt je om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Dat klinkt misschien vreemd maar is wel de praktijk. Als je een been breekt heb je ook een periode van herstel nodig. Bij rouw en verlies is dat niet anders, maar hoe doe je dat? 

Herstellen van tegenslag, verlies of rouw is voor iedereen anders. Het kan helpen om je gevoelens bespreekbaar te maken en onder woorden te brengen. Maar er is vast meer. Hoe kun je zelf omgaan met tegenslag, verlies en rouw, of hoe kun je er voor anderen zijn die hier doorheen gaan? Tijdens een webinar gaan we hier op dinsdagavond 26 maart a.s. met elkaar over in gesprek. Ben jij er ook bij? 

De toekomst kan weer goed zijn. Veel zal afhangen of je in staat bent je verliezen te verwerken en zo het leven weer op te pakken. 

Meer weten over dit onderwerp?  Neem deel aan het webinar en meld je aan!