Kijktip: Friese documentaire ‘En de boer’ over psychische nood

Omrop Fryslân heeft de docu ‘En de boer’ gemaakt. Deze FryslânDOK gaat over de psychische nood waarin steeds meer boeren terecht komen. In deze docu is er ook aandacht voor vrijwilligers van de ZOB en de campagne van TABOER.

Boeren hebben steeds meer aan het hoofd. Stikstofproblemen, nieuwe mestregels. De FryslânDOK ‘En de boer’ toont verschillende perspectieven op dit thema, van mensen met ervaringen rondom deze problematiek tot aan deskundigen.

Vaak zijn de problemen complex en gaan bezwaren met het bedrijf hand in hand met strubbelingen in de gezinssituatie. De organisatie ‘Zorg om de Boer en Tuinder’ slaat nu alarm. Zij zien een toename van vragen om hulp, maar tegelijkertijd merken ze ook dat de drempel nog altijd hoog is voor boeren om hulp te vragen.

Kwetsbare boeren

Ondertussen blijven boeren een kwetsbare groep mensen op dit gebied. De boer staat zelf op de tweede plaats van suïcide-gevoelige beroepen. Gemiddeld tweemaal per maand pleegt een boer zelfmoord in ons land. In FryslânDOK ‘En de boer’ zien we met verschillende mensen die ervaringen hebben met deze problematiek naar de achtergronden ervan en wat mogelijk oplossingen kunnen zijn.

Terugkijken

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

Bron: Veldpost


Denk je aan zelfmoord naar aanleiding van deze documentaire en wil je hierover in gesprek met ons? Je kunt anoniem met 113 zelfmoordpreventie bellen 0800-0113 of chatten. De hulplijn is 24/7 geopend.

Of heb je behoefte aan een luisterend oor? Neem gerust contact op met TABOER.