Podcast #2: Wim Bos – ‘Mij overkomt dat niet’: verder na verlies van een partner

Stel je voor: je bent vader van een jong gezin én boer, terwijl je partner overlijdt. Hoe ga je verder? In de tweede aflevering van de TABOER-podcast deelt melkveehouder Wim Bos (42) jaar uit het Groningse Zuidbroek openhartig zijn verhaal over het verlies van zijn vrouw Marisja. Zeven jaar geleden overleed Marisja aan de gevolgen van borstkanker. Wim vertelt aan agrocoach Ramon Klaassen over de impact van dit verdriet op hem en zijn kinderen, en hoe hij dit combineert met het werk op de boerderij.

“Achterblijven met een jong gezin terwijl de boerderij doordraait was in eerste instantie stug doorgaan, maar ook een zoektocht om het leven opnieuw vorm te geven. Want ik ben vader, maar ook boer. Ik ging op de automatische piloot; ik wilde niet zielig gevonden worden. Ik wilde door. Gelukkig had ik steun van fijne mensen, zowel zakelijk als privé. Praten helpt, maar je moet het zelf doen, want de belangstelling van je omgeving ebt sneller weg dan je rouwgevoelens. Ik zocht hulp om goed om te gaan met het verdriet van mijn kinderen. Dat hielp ook mijzelf  om het een plek te geven en het was fijn om met iemand te praten die wat meer op afstand staat.”

‘Ik heb geleerd dat het belangrijk is om hulp te zoeken die bij je past.’

Wim Bos

“Tijdens Marisja’s ziekbed konden we samen op een goede manier toewerken naar het naderende eind. Dat gaf me rust over het leven na haar overlijden. Een jaar later ontmoette ik Marieke. Ik was bang voor de reacties en oordelen van anderen. Nu is zij mijn nieuwe vrouw en hebben we het goed samen. Er is, misschien gelukkig maar, geen handleiding voor zo’n heftige tijd. Het verdriet om het verlies en de vreugde om opnieuw verliefd te zijn; het kost tijd voordat die strijd in je hoofd gestreden is. Tien jaar geleden had ik nooit gedacht dat dit mij zou kunnen overkomen. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om hulp te zoeken die bij je past.”

Deze podcast is een boeiende, verdrietige maar ook leerzame reflectie over leven, verlies, liefde en de kracht om weer op te staan.


Podcast #1: Hester Rijpkema

Hester Rijpkema vertelt hoe levenspartners elkaar kunnen kwijtraken in het nastreven van ambities en in de waan van de dag. “Ik had continue het gevoel dat ik niet genoeg deed, of het anders had moeten doen. Ik wilde het eerst ook niet zien of toegeven aan mezelf dat er iets in onze relatie aan de hand was.”

Luister de podcast hoe ze deze moeilijke periode heeft ervaren en welke tips ze andere boeren en tuinders meegeeft.


Herken je je in dit verhaal of heb jij ook iets ingrijpends meegemaakt in je leven? Zoek hulp, praat erover met mensen in je directe omgeving, lotgenoten of neem contact op met TABOER. De medewerkers TABOER bieden een luisterend oren en helpen je graag verder.