Terugkijken: Webinar agrarische bedrijfsbeëindiging en nieuwe start

Vaak ben je geen boer geworden om met je bedrijf te stoppen. Soms zit het bedrijf al generaties in de familie of is het je levenswerk geworden. Als je dan je bedrijf moet beëindigen, is dat een ingewikkeld proces. Dat kan voor slapeloze nachten zorgen, maar het kan ook een opluchting zijn. Hoe dan ook is er altijd weer een toekomst, want waar deuren sluiten, gaan andere deuren open. Dat klinkt eenvoudig, maar het kan behoorlijk ingewikkeld zijn als je moet nadenken over je toekomst, terwijl je emotioneel nog aan het verwerken bent.

Op 27 juni organiseerde TABOER een webinar over agrarische bedrijfsbeëindiging en het maken van een nieuwe start. Onder gespreksleiding van Veronique Verdurmen deelden twee varkenshouders hun ervaringen met het stoppen met hun bedrijf, de impact daarvan op hun leven en hoe zij een nieuwe invulling hebben gevonden.

Bart van Kerkhof en Jan Overeem schetsten beide hun eigen proces van nadenken over de toekomst, terwijl ze bezig waren met het stoppen van hun agrarisch bedrijf. Ze vertelden hoe zij hun leven een andere invulling gaven en wat de invloed daarvan was op hun partners, gezinnen en omgeving.

Volgens agrocoach Lizanne Roeleven is stoppen ook ondernemen. Ze deelde inzichten uit haar praktijk, bijvoorbeeld over de verschillen tussen familiebedrijven die al generaties lang bestaan en bedrijven die noodgedwongen stoppen, uit eigen keuze, of door politieke redenen. Ze besprak hoe je regie kunt houden en over de emoties die gepaard gaan met bedrijfsbeëindiging.

Gemist? Kijk het hier terug

Heb je het webinar gemist of wil je de informatie nog eens terugkijken? Dat kan. Bekijk de
opname hieronder.

Meer lezen

Volgens RVO hebben ruim 1400 veehouderijbedrijven zich aangemeld bij de landelijke
beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv). Het letterlijk en figuurlijk afbreken van je
bedrijf heeft veel impact op jou als ondernemer. Een eenduidig advies is niet te geven, maar
volgens sociaal adviseur Adri van de Plas is praten de sleutel: met jezelf, je gezin, en je
omgeving. Ook is hij voorstander om naast het rouwproces rondom het stoppen, ook ruimte te
maken om te dromen over de toekomst. “Het hebben van een toekomstperspectief geeft je
vaak al een stuk rust.” Lees meer tips en adviezen rondom de impact van bedrijfsbeëindiging.


Denk je na over stoppen of heb je andere vragen waarmee je worstelt. Neem gerust contact op met de medewerkers van TABOER. Zij spreken jouw taal en helpen je graag verder.