Webinar: ‘Suïcidepreventie in de agrarische sector’

Waarom is praten over mentale zorgen in de agrarische sector een taboe? Waarom blijven psychische problemen vaak verborgen? Wat kun je doen als je zelf worstelt met gedachten over suïcidaliteit? Hoe reageer je als je vermoedt dat een boer of tuinder vastloopt in negatieve gedachten? Misschien maak je je zorgen om iemand die niet goed in z’n vel zit of die (mogelijk) aan zelfmoord denkt? Signalen herkennen en erover durven praten helpen om zelfdoding te voorkomen. TABOER organiseert een webinar over suïcidepreventie in de agrarische sector. Dit gratis webinar helpt je om signalen bij boeren en tuinders te herkennen en geeft je handvatten om het gesprek aan te gaan. Deelnemen aan het webinar kan anoniem.

  • Wanneer: 12 oktober 2023 van 20.00 uur tot 21.00 uur
  • Onderwerp: ‘Voorlichting over suïcidepreventie in de agrarische sector’

Voor wie is dit webinar interessant?

Dit webinar is speciaal voor boeren en tuinders die zelf worstelen met hun mentale welzijn of mensen in hun omgeving kennen die dat doen. Het webinar is echter ook bedoeld voor erfbetreders, adviseurs en andere professionals in de directe omgeving van boeren en tuinders, zoals veeartsen, veevoeders, bankmedewerkers, agrarisch onderwijsprofessionals, hulpverleners en agrarische coaches. Samen kunnen we suïcide helpen voorkomen door openheid en begrip te bevorderen én suïcide bespreekbaar te maken.

Sprekers

Tijdens dit webinar komen deskundigen op het gebied van suïcidepreventie en psychosociale problemen in de agrarische sector aan het woord. Ypkjen Rameijer, vrijwilliger bij 113 en antropoloog Lizzy van Leeuwen, auteur van het boek ‘Hanenbalken’ zijn de gastsprekers. Het webinar wordt gepresenteerd door Helma Vermuë, voorzitter van LTO Vrouw en Bedrijf. Samen delen zij inzichten over psychosociale problemen en suïcidale gedachten in de agrarische sector, evenals handvatten bieden die helpen om signalen te herkennen en een gesprek te voeren over (gedachten over) zelfdoding.

Interesse?

Wil je deelnemen aan dit webinar? Meld je aan via deze link. Deelname is kosteloos. Tijdens het webinar kun je via de chat vragen stellen, die zoveel mogelijk direct tijdens het webinar worden beantwoord. Na aanmelding, ontvang je kort voor aanvang van het webinar een e-mail met een link om in te loggen. Tijdens het webinar kun je discreet deelnemen: je camera, geluid of naam worden niet gebruikt en getoond. Als je niet in de gelegenheid bent om het webinar live te volgen, meld je dan toch aan, want na afloop ontvang je een terugkijklink.

Samen kunnen we het verschil maken in suïcidepreventie in de agrarische sector. We hopen je te verwelkomen op 12 oktober 2023.


Dit webinar is bedoeld als kennismaking met suïcidepreventie. Wil je als erfbetreder meer verdieping op dit onderwerp? Volg dan de vaardigheidstraining: ‘Suïcidepreventietraining gatekeeper voor de agrarische sector’. Naast het bespreken van ervaringen en kennisoverdracht door de trainers is een belangrijk onderdeel van de training het oefenen in tweetallen met praktijksituaties. Handvatten en gesprekstips worden aangereikt ter ondersteuning. Daarnaast leer je de verwijsmogelijkheden. De training wordt gegeven door ervaren trainers van 113. Lees meer.