TABOER: Broodnodig binnen het huidige politieke klimaat

Recentelijke protesten laten de opgekropte woede van veel boeren en tuinders zien. De toenemende druk vanuit Europa, de nationale en provinciale overheid legt een steeds zwaardere last op de agrarische sector. Ondanks dat boeren niet bekendstaan als praatgrage mensen, verwacht de TABOER-lijn in deze uitdagende tijden een toename van het aantal telefoontjes en e-mails.

“Boeren ervaren immense druk door de huidige politieke agenda, vooral vanwege de afbouw van derogatie en het stikstofbeleid. Dat legt enorme druk op zowel het gezinsleven als de financiële situatie. De mentale gezondheidsproblemen onder boeren en tuinders zijn groter dan ooit. Ze zijn bezorgd en zien weinig perspectief. Niet elke boer neemt deel aan protestacties”, zegt Fije Visscher, bestuurder bij LTO Noord en tevens kalverhouder. Ruim 10 maanden geleden hebben LTO Noord en Stichting Zorg om Boer en Tuinder het platform TABOER gelanceerd. Een campagne en loket met als doel om boeren en tuinders aan te moedigen naar elkaar om te zien en om mentale zorgen bespreekbaar te maken.

De meerwaarde van TABOER is dat achter deze telefoonlijn mensen staan die uit de agrarische sector komen. En de taal van jou spreken.

Fije Visser, bestuurder LTO Noord

TABOER blijkt broodnodig te zijn. In de afgelopen maanden werd de TABOER-lijn gemiddeld 3,5 keer per week gecontacteerd. Met gemiddeld 824 bezoekers per week staat de website roodgloeiend. “We hopen dat boeren en tuinders ons ook nu weten te vinden, of met elkaar in gesprek gaan over de mentale zorgen die ze ervaren. Als boeren zich neerslachtig voelen en het gevoel hebben dat de voortdurende veranderingen in regelgeving een onoverkomelijke strijd vormen, dan zijn wij er voor hen. Het contact is anoniem, wij bieden een luisterend oor en indien nodig verwijzen we door. De meerwaarde is dat achter deze telefoonlijn mensen staan die zelf uit de agrarische sector komen.’’ voegt Visscher toe.

Volgens hem kunnen degenen achter de TABOER-lijn zich goed inleven in situaties waarbij de hulpvraag gaat over stapelende wetgeving, het beëindigen van een bedrijf, een overname die niet doorgaat of het niet kunnen verkrijgen van een financiering.


Voel jij je ook niet gehoord en maak je je zorgen over de toekomst van jouw bedrijf? Of zie je het even niet meer zitten? Praat erover met mensen in jouw omgeving of neem contact op met TABOER.