In ‘K*tboeren’ van KRO-NCRV’s Brandpunt+ vertellen vier jonge ondernemers over hun leven als boeren. Ondanks kritiek uit de samenleving en structurele onzekerheid, zijn ze vastberaden om boer te blijven. Eén van die boeren is varkens- en schapenboer Maurice. Hij zegt onder meer in het Brabants Dagblad dat hij het zat is om als boer verketterd te worden. Hij werkt zich de pleuris, heeft al jaren geen vakantie meer gehad. ‘’Er wordt maar tegen ons aangeschopt’’, merkt hij op.
Meer over ‘K*tboeren’
Naast Maurice neemt ook biodynamisch boerin Birk deel aan de serie. Zij maakt zich druk om uitputten van onze grond. De vrolijke agrarisch ondernemer Rint-Jan ziet overal handel in en melkveehouder en akkerbouwer Bram doet er alles aan om het ‘echte boerenverhaal te vertellen’. Vanaf maandag 27 mei is ‘K*tboeren’ wekelijks te zien om 16:00 uur bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3. Klik hier voor meer informatie.
De afleveringen zijn hier onder terug te kijken:
Het verhaal van Maurice
Heeft hij zin om eens lekker terug te slaan? Je zou het je kunnen voorstellen bij Maurice Verdoorn. Pas 22 is-ie, maar boer in hart en nieren. Wilde eigenlijk akkerbouwer worden, maar noodgedwongen ging hij in de schapen en de varkens. Er was namelijk geen opvolging, want broertje Laurence (19) wil geen boer worden.
Zijn verhaal doet hij in het programma K*tboeren van KRO-NCRV. In elke aflevering van de serie is Maurice wel te zien. Er is ook aandacht voor het verhaal van Salvina Verdoorn, zijn moeder, die vorig jaar mei werd getroffen door kanker: de ziekte van Hodgkin. Zij belandde in een medische rollercoaster met chemo’s. De 70 tot 80 uur per week die zij in het bedrijf werkte, vielen in één klap weg. Die werklast belandde op het bordje van vader Rini, en van Maurice.
Mede daarom is hij extra fel op mensen die – in zijn ogen – zonder kennis van zaken oordelen over boeren. De makers van KRO/NCRV Brandpunt+ kwamen via via bij Maurice uit toen ze op zoek waren naar een jonge boer die het bedrijf van zijn of haar ouders overnam. ‘’Dit is een familiebedrijf. Met al die kritiek komen ze aan mijn familie. Ik ben de vierde generatie in dit bedrijf.”
Boeren krijgen vaak de schuld
Het steekt hem dat boeren vaak de schuld krijgen van de stikstofcrisis, zowel in de volksmond als in de media. ,,Er wordt maar tegen ons aangeschopt. En die verhalen worden steeds opnieuw verteld en worden geloofd. Jullie moeten er maar mee kappen, zeggen ze dan.”
Maurice is er heilig van overtuigd dat er helemaal niet te veel aan stikstof is. ‘’Met stikstof groeit alles goed”, zegt hij. ‘’Kijk naar buiten… alles is hier groen. Die paar zeldzame plantjes die dan misschien niet groeien, daar heb ik toch niks mee te maken?”
Maurice bedacht naam voor de serie
Natuurlijk weet het gezin Verdoorn best dat boeren een rol spelen in een beter leefmilieu, maar die regels die ze keer op keer opgelegd krijgen: gek worden ze ervan. “Natuurlijk houdt Maurice zich aan de regels”, verzekert Salvina. “We hebben onze zoon netjes opgevoed.”
De eerlijkheid gebiedt Maurice te bekennen dat de titel K*tboeren eigenlijk van hem komt. ‘’Dat zei ik op een feestje tegen een meisje dat er erg netjes uitzag. ‘Moet je kijken wat een kutboeren allemaal’. Toen ze dat verhaal hoorden, vonden ze K*tboeren bij de KRO/NCRV wel een goede naam.”
Hij vertelt ook in Brabants Dagblad dat hij meedoet aan het programma om de campagne Taboer te ondersteunen. ‘’Boeren nemen vaak de dingen zoals ze zijn. Die praten niet over hun problemen. Ik ook niet. Toen mama ziek werd, wist bijna niemand dat. Ja, mijn neef. En mijn beste vriendin. Familie. Verder niemand.”
Dat is ook mede de reden dat we Salvina af en toe voorbij zien komen. Ze is schoon verklaard, maar de laatste tijd voelt ze zich wat minder. Ze haalt haar schouders op. ‘’Misschien toch al te veel aan het werk gegaan?”
Bron: Brabants Dagblad