De winter is het seizoen van plannen maken en nieuwe stappen zetten. Voor Gert-Jan van Essen (29) uit Scherpenzeel wordt 2026 het jaar waarin alles samenkomt. In de winterserie ‘Frisse Start’ van Nieuwe Oogst en TABOER vertelt hij enthousiast over zijn plannen: samen met zijn vrouw Manon en hun eenjarige zoontje Jens verhuist hij naar de boerderij van zijn ouders in Leersum, waar hij fulltime mee gaat draaien op het familiebedrijf.
Zes jaar lang combineerde Van Essen zijn werk als adviseur duurzame energie met het boerenleven. Een druk bestaan, maar altijd met een helder doel voor ogen. “Ik heb altijd gewild dat ik zo snel mogelijk boer zou worden. Nu is het moment daar: vanaf 1 januari werk ik volledig op ons bedrijf,” zegt hij.
Breed bedrijf met groeipotentie
‘Met meerdere pijlers op je bedrijf spreid je risico’s en kun je inspelen op wat er in jouw omgeving gebeurt.’
Het familiebedrijf is veelzijdig: 10 melkkoeien, zo’n 40 pensionpaarden en sinds enkele jaren de verhuur van E-choppers via Tour bij de Boer op de Utrechtse Heuvelrug. Die mix van activiteiten ontstond door het ondernemerschap van zowel zijn vader als van Gert-Jan zelf.
“Vijftien jaar geleden begon mijn vader met een paar pensionpaarden naast zijn melkveetak. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een volwaardige, professionele tak.” Die veelzijdigheid past goed bij dit bedrijf. “De landbouw staat niet stil. Met meerdere pijlers op je bedrijf spreid je risico’s en kun je inspelen op wat er in jouw omgeving gebeurt. Nu hij straks volledig op het erf werkt, krijgt hij ruimte om zijn plannen uit te voeren. “Ik heb de afgelopen jaren veel gezien bij collega-ondernemers en gelezen in vakbladen. Dat prikkelt. Nu heb ik eindelijk tijd om dingen echt op te pakken.
Ook denkt Manon actief mee. Het E-chopperconcept was vooral haar initiatief. ‘’Het fijne aan de verhuur is dat je altijd vrolijke mensen over de vloer krijgt en je kunt laten zien wat je doet.’’
Ruimte benutten en kansen pakken
‘Mensen zoeken naar beleving, duurzaamheid en flexibiliteit. Als bedrijf én als gezin proberen we daarop in te spelen.’
Op en rond het erf liggen nog volop kansen. Zo wordt gewerkt aan een kleinschalige B&B en de verhuur van opslagboxen. Ook wil het bedrijf het Toer bij de Boer-concept verder uitbreiden.
Daarnaast zijn uitbreidingsplannen voor de veehouderijtak. De ligboxenstal wordt uitgebreid, waardoor jongvee langer op het bedrijf kan blijven en er ruimte ontstaat voor vleesvee. “Dat is een bewuste keuze: voer dat minder geschikt is voor melkkoeien, krijgt zo toch waarde in de vorm van vlees,” legt hij uit.
Ondernemen betekent volgens hem voortdurend inspelen op ontwikkelingen. “Mensen zoeken naar beleving, duurzaamheid en flexibiliteit. Als bedrijf én als gezin proberen we daarop in te spelen.”

Klaar voor 2026
De verhuizing naar Leersum voelt voor Gert-Jan en zijn gezin als een nieuw hoofdstuk met nieuwe uitdagingen. “Ik kijk ernaar uit om ons zoontje hier te zien opgroeien. Mijn ouders waren altijd thuis; dat heb ik als kind als heel fijn ervaren. Dat willen wij ook bieden.” De samenwerking met zijn ouders maakt de stap extra mooi. “We kunnen goed samenwerken.’’
Nu de jaarwisseling nadert, groeit het besef dat er een bijzonder jaar aankomt. “Spannend, maar vooral mooi. Dit is wat ik altijd heb gewild.”
Gert-Jan van Essen is de tweede deelnemer in de TABOER-winterserie Frisse Start, waarin boeren en tuinders vertellen met welke nieuwe energie zij het nieuwe jaar ingaan. TABOER en Nieuwe Oogst laten hiermee zien hoe voldoening uit werk en dagelijks leven bijdraagt aan veerkracht en welzijn.
Foto’s: Niek Stam