Heb je ooit een keuze moeten maken waarbij je verstand en gevoel lijnrecht tegenover elkaar stonden? Dat is precies waar Alma mee te maken kreeg toen zij, samen met haar man, besloot om hun melkveebedrijf – dat al sinds 1926 in de familie was – over te dragen aan mensen buiten hun gezin.
“Als ratio en gevoel niet in één huis wonen…”
In deze derde aflevering van de TABOER-podcast gaat agrocoach Monique te Kiefte in gesprek met Alma den Hertog uit het Groningse Luddeweer. Met vijf kinderen die elk hun eigen pad kozen, was de keuze voor bedrijfsoverdracht niet altijd in lijn met haar emoties.
“Hier stoppen drie generaties, dat is wat ik dacht. Maar ik weet ook dat ondernemerschap vooruitzien betekent. De keuze om ons veebedrijf over te dragen aan een externe opvolger, konden we gelukkig vanuit eigen regie maken. Maar toch was het heftiger dan ik vooraf kon overzien,” deelt Alma openhartig. Hoewel het hun bewuste beslissing was, voelde de scheiding tussen verstand en gevoel pijnlijk groot. “Ratio kun je sturen, maar mijn gevoelens gingen een heel andere kant op. Alsof er vooral veel deuren zouden sluiten, terwijl ik nog geen idee had welke deuren dan open zouden gaan. Mijn maatschapsmaat was door zijn hartklachten veel sneller en verder in het besluit dan ik. Maar met dat maatje heb ik ook een huwelijk en een gezin. Als er gevoelens bij komen, werd in ons geval de communicatie echt wel lastig en dan voelt het wel eens eenzaam.”
“Ik werd wakker van de stilte; geen koe, geen kalf, geen klapperend hek. Het was een doodse stilte,” aldus Alma den Hartog over haar eerste nacht in haar nieuwe huis.
Over hoe ze deze turbulente periode heeft ervaren, waarom ze het bedrijf graag door wil geven aan de volgende generatie, hoe ze samen met haar man en kinderen door dit proces gingen, hoe ze het veebedrijf hebben overgedragen aan mensen buiten hun gezin, hoe ze kracht hervonden en konden werken aan een plan voor de toekomt in Denemarken: daarover vertelt Alma in deze podcast. “Ik hoop met mijn verhaal anderen sterkere schouders te geven,” motiveert Alma haar deelname aan deze podcast.
Herken je je in dit verhaal of heb jij ook iets ingrijpends meegemaakt in je leven? Zoek hulp, praat erover met mensen in je directe omgeving, lotgenoten of neem contact op met TABOER. De medewerkers TABOER bieden een luisterend oren en helpen je graag verder.
Luister meer
De ervaringsverhalen in de TABOER-podcasts maken mentale zorgen onder boeren en tuinders bespreekbaar. Beluister ook de eerdere afleveringen:
Podcast #1: Hester Rijpkema – Echtscheiding op de boerderij
Hester Rijpkema vertelt hoe levenspartners elkaar kunnen kwijtraken in het nastreven van ambities en in de waan van de dag. “Ik had continue het gevoel dat ik niet genoeg deed.”
Podcast #2: Wim Bos – ‘Mij overkomt dat niet’: verder na verlies van een partner
Stel je voor: je bent vader van een jong gezin én boer, terwijl je partner overlijdt. Hoe ga je verder? In de tweede aflevering vertelt Wim zijn verhaal.