De impact van ondermijning is enorm

Ondermijning vormt een groeiend probleem op het platteland. Steeds vaker worden boeren en tuinders benaderd door criminelen met het verzoek om leegstaande schuren te verhuren voor illegale activiteiten. Uit een enquête van LTO Noord, onder 1600 leden, blijkt dat 1 op de 10 ondernemers hiervoor weleens is benaderd. Voor agrarische ondernemers die bewust of onbewust in zee zijn gegaan met criminele verhuurders, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. De belangenorganisaties hebben samen een e-learning ontwikkeld, waarin je alles leert over ondermijning en andere criminele activiteiten.

Voor veel boeren en tuinders is het moeilijk om over ondermijning te praten. Vaak hebben zij niet door wat er speelt, en zodra ze het ontdekken, durven ze er uit schaamte niet over te praten. De gevolgen kunnen echter enorm zijn. Ondernemers die in aanraking komen met ondermijning krijgen te maken met intimidatie, bedreigingen vanuit het criminele circuit, strafrechtelijke vervolging, brand, explosies, stankoverlast, giftige stoffen in de grond, aanzienlijke schade aan hun pand. Schade die vaak niet wordt vergoed door een verzekering.

Ondernemers die dit zelf hebben meegemaakt, durven vaak niet hun verhaal te delen. LTO Noord publiceerde recent een aangrijpend verhaal op hun website over melkveehouders Ben en Maaike, die anoniem vertelden wat hen was overkomen.

Op het eerste gezicht leek het een betrouwbare jonge man, maar schijn bedriegt. Ben en Maaike besloten hun schuur te verhuren aan deze persoon, maar achteraf bleek dit een grote vergissing te zijn, waar ze tot op de dag van vandaag spijt van hebben.

‘Wij blijven achter met schade en schuld’

Ben en Maaike waren aan het werk op hun melkveehouderij toen er plotseling een onbekende auto hun erf opreed. Een man stapte uit, keek rond en liep de koeienstal binnen waar hij Ben aantrof. De man stelde zich voor en zei dat hij een “vreemd verzoek” had. Nieuwsgierig vroeg Ben wat hij wilde, niet wetend dat dit verzoek grote gevolgen zou hebben voor hun bedrijf. 

Die avond besprak Ben het voorstel met Maaike. Ze hadden een leegstaande en konden het geld goed gebruiken. De boer die de man had doorverwezen naar hen, was een betrouwbare man uit ons dorp. Ze besloten de geïnteresseerde huurder toch te bellen en de schuur te verhuren. 
In het begin leek alles goed te gaan, totdat Ben en Maaike ontdekten dat er vreemden actief waren in hun schuur. Ze kregen helemaal een naar gevoel toen er een nieuw slot op de deur zat. In plaats van een auto, bleek er een drugslab in hun schuur te staan.

Toen Ben en Maaike de criminelen wilden wegsturen, werden ze geïntimideerd. Ze durfden niet naar de politie te gaan en lieten de situatie escaleren. Dankzij een anonieme melding heeft de politie het drugslab bij Ben en Maaike ontdekt en ontmanteld.  De ondernemers bleven achter met een enorme schade, waarvoor ze niet verzekerd waren, en kregen een rechtszaak aan hun broek omdat ze de politie niet hadden ingelicht. Het koppel had grote spijt dat ze niet eerder hadden ingegrepen. Het was volledig uit de hand gelopen.

Samen sterk voor het buitengebied

Het verhaal van Ben en Maaike is helaas geen uitzondering. Ondermijning is een groeiend probleem, en agrarische belangenorganisaties bieden steun. LTO Noord, ZLTO en LLTB hebben een eigen ‘vertrouwenspersoon veilig buitengebied’: Gaby de Ruiter, LTO Noord en Femke van der Plas, ZLTO en LLTB. Zij zijn beschikbaar voor hulp en advies.

Daarnaast hebben deze belangenorganisaties samen een e-learning ontwikkeld: “Samen sterk voor een veilig buitengebied”. Deze e-learning bestaat uit drie informatieve modules, waarin je leert over ondermijning en andere criminele activiteiten. Je krijgt inzicht in het herkennen van signalen, zoals:

  • Het herkennen en melden van criminele signalen
  • Het voorkomen van criminaliteit op je erf
  • Het veilig verhuren van je panden

Ondermijning is een groeiend probleem op het platteland, dat vaak grote impact heeft op de mentale gezondheid van boeren en tuinders. Wil je erover praten? Neem gerust contact op met TABOER! Zij kunnen je ook doorverwijzen naar de vertrouwenspersonen veilig buitengebied.