’Geen perspectief zorgt voor veel onzekerheid’

Jaap Kok, kalverhouder in het Gelderse Lunteren, is één van de gezichten van de campagne van TABOER. ‘’In deze onzekere tijden kunnen veel boeren en tuinders wel een steuntje in de rug gebruiken,’’ zegt Jaap Kok. Dat is de belangrijkste reden voor hem om hieraan deel te nemen. Hij ziet om zich heen veel onbesproken leed.

‘’Boeren en tuinders missen toekomstperspectief en vragen zich af waarvoor ze het allemaal nog doen,’’ merkt de kalverhouder op. ‘’Ze worden moedeloos van alle plannen en onduidelijkheid. Ze voelen de druk van de overheid en de maatschappij. Die druk zorgt voor veel spanning en leed,’’ is de ervaring van Jaap Kok. Hij is bestuurslid geweest bij LTO Noord in de Gelderse Vallei en hield zich onder meer bezig met het thema ‘De mens achter de ondernemer’. ‘’Tijdens de Fipronil-crisis heb ik als ZOB-vrijwilliger getroffen pluimveehouders bezocht. Hierdoor ben ik mij meer en meer bewust van de noodzaak van deze campagne waarin we ons richten op het bespreekbaar maken van mentale problemen,’’ legt hij uit.

‘Onzekerheid is de grootste boosdoener op dit moment, vooral voor jonge ondernemers’

Kalverhouder Jaap Kok in Lunteren

Meer dan een kalverhouder

Zelf ervaart Kok op dit moment niet die druk, ondanks dat zijn bedrijf midden in de Gelderse Vallei ligt. Jaap Kok (64) woont met zijn vrouw Fina (63) sinds 2012 op deze locatie, waar hij 1280 vleeskalveren houdt. Zijn toekomstige bedrijfsopvolger boert op een andere locatie een paar kilometer verder op. ‘’Op dit moment breiden we ons langzaam voor op de bedrijfsovername. Volgend jaar willen we het bedrijf volledig overdragen en krijgen we nog meer tijd voor leuke dingen,’’ zegt hij lachend. Naast het runnen van zijn bedrijf is hij nog actief als ledenwerver van LTO, bestuurt hij een touringcar en volleybalt hij wekelijks. ‘’Dat houdt mij jong,’’ merkt hij op. Het was voor hem dan ook een hele stap toen hij zijn baan als melkrijder opgaf voor dit moderne kalverbedrijf. Al snel kwam hij erachter dat hij het contact met de boeren miste. Elke dag alleen op het bedrijf is dan ook geen optie. ‘’Daar word ik niet gelukkig van.’’ Vandaar dat hij naast zijn bestuursfuncties ook nog aan boerderijeducatie doet. Met veel plezier leidt hij schoolklassen rond op zijn bedrijf. ‘’Je moet er altijd voor zorgen dat je het naar je zin hebt. Ik heb natuurlijk makkelijk praten, aangezien ik positief ben ingesteld. Maar ben je een piekeraar of zie je het even niet zitten dan is mijn advies altijd: Ga iets leuks doen.’’

Doorverwijzen naar de juiste instanties

Jaap Kok is zich ervan bewust dat in sommige situaties zijn advies ‘Ga iets leuks doen’ niet helpt. Als problemen zich opstapelen op een bedrijf of in een gezin merk je dat al snel. ‘’In mijn functie als melkrijder zag ik het direct op het erf of in de stal. Tijdens de fipronil-crisis zag ik vooral de radeloosheid bij de getroffen ondernemers en hun gezinsleden. Onrecht, boosheid en verdriet. En niet te vergeten de grote financiële zorgen die daar nog eens achteraankwamen.’’ Jaap Kok was in deze crisis vooral een luisterend oor voor deze pluimveehouders. Hij hoorde de verhalen aan van de ondernemers en zocht samen met hen naar passende oplossingen. “Voor de één betekende dat een afspraak maken bij de huisarts, terwijl een ander juist steun vond binnen zijn geloofsgemeenschap. Soms verwees ik mensen door naar de ZOB of naar een andere hulpverleningsinstantie,’’ merkt Jaap op.

Professionele hulpverlening

“Dingen die jezelf niet kunt, moet je een ander laten doen,’’ is het motto van Jaap.
Dat geldt zeker als het gaat om professionele hulpverlening. ‘’Ik kan prima luisteren naar mensen, maar ik ben natuurlijk geen hulpverlener. Zeker in deze moeilijke tijd met weinig toekomstperspectief voor jonge ondernemers is het logisch dat je het soms niet meer weet. Mijn advies is zoek vooral hulp. Praat met mensen in jouw omgeving over wat jou dwars zit. Of bel met TABOER. Hier zitten mensen aan de telefoon die luisteren naar jouw verhaal en je verder kunnen helpen,’’ merkt Jaap tot slot op.


Zie jij het even niet meer zitten! Praat erover met mensen in je omgeving of neem contact op met TABOER.