Verlies en ingrijpende veranderingen horen bij het leven, maar ze kunnen diepe sporen nalaten. Binnen de agrarische sector kan rouw zich op verschillende manieren manifesteren: het stoppen van een bedrijf, een mislukte overname, een scheiding, het wegvallen van toekomstperspectief of gezondheidsproblemen. Deze gebeurtenissen komen vaak onverwachts en gaan gepaard met intense emoties.
Voor veel boeren en tuinders is het lastig om over deze gevoelens te praten. Bijna een jaar geleden organiseerde TABOER een webinar over dit thema, waarin Helma Vermue voorzitster van LTO Noord Vrouw en Bedrijf in gesprek ging met agrocoach Dik Veefkind, psycholoog en ZOB-vrijwilliger Marie-José van de Ven. Dit onderwerp is actueler dan ooit, nu veel ondernemers te maken hebben met onzekerheid en verlies.
Rouw is meer dan verdriet
Rouw gaat niet alleen over het verlies van een dierbare. Ook het verlies van controle over het eigen leven, toekomstplannen of een levenswerk kan zwaar wegen. Veel mensen zoeken afleiding in werk, vermijden gesprekken uit angst anderen te belasten of voelen zich niet begrepen. Dit kan leiden tot eenzaamheid en langdurige stress.
Erkenning en herkenning van rouwgevoelens
De omgeving focust vaak op de toekomst: “Zie het als een kans om iets nieuws te beginnen” of “Je bent toch gecompenseerd?” Hoewel goed bedoeld, schieten deze reacties vaak tekort. Het negeren van rouwgevoelens kan later mentale en fysieke klachten veroorzaken.
Webinar: Handvatten voor omgaan met rouw
TABOER heeft een webinar ontwikkeld voor iedereen die zelf een rouwproces doormaakt of een ander wil ondersteunen. Wil je meer weten over hoe je met verlies en verandering omgaat? Kijk dan hier dit webinar terug:
Tips en adviezen gebundeld in naslagwerk
In dit webinar delen experts inzichten en praktische handvatten om het leven opnieuw vorm te geven. In de toolbox vind je ook de brochure vol tips en adviezen.
- Klik hier op het naslagwerk: Verlies- en rouwverwerking: Omgaan met heftig emoties

Heb jij te maken (gehad) met verdriet, verlies of rouw op de boerderij, in welke vorm dan ook? Wil je hierover praten? Neem contact op met de medewerkers van TABOER!