Als het écht niet meer gaat – het eerlijke verhaal van melkveehouder Paul Bruggeman

In een aangrijpend artikel in NRC vertelt melkveehouder Paul Bruggeman (64) uit Mariënheem openhartig zijn verhaal. Hij werkte jarenlang met hart en ziel op zijn boerderij, maar kreeg steeds vaker te maken met tegenwind: ingrijpende stikstofmaatregelen, juridische procedures, verlies van vergunningen en de angst voor toekomstig overheidsingrijpen. Tegelijkertijd kampte hij met gezondheidsklachten – zowel lichamelijk als mentaal.

Lange tijd praatte hij nergens over. “Ik vocht, huilde en raakte geïsoleerd,” vertelt hij in het NRC-artikel. Alles draaide om doorgaan. Tot zijn lichaam letterlijk ‘stop’ zei: tijdens een boerenprotest in Den Haag viel hij flauw. Het bleek het keerpunt. Paul besloot samen met zijn vrouw Annelies om de melkveehouderij te beëindigen en hulp te zoeken. Met professionele ondersteuning en steun van zijn omgeving vond hij langzaam de ruimte om te herstellen.

“Ik heb leren praten,” zegt Paul Bruggeman in het NRC.

Zijn verhaal is schrijnend, maar niet uniek. Emissies, ammoniak, stikstof, maatschappelijke waardering, financiële zorgen – het zijn de gespreksonderwerpen aan de keukentafel bij menig boer en tuinder. Maar over sommige zaken praten ze niet. Die blijven onder de oppervlakte of worden verzwegen, weggestopt. Tot ze zichzelf onvermijdelijk naar boven dwingen. Juist daarom is openheid over mentale problemen van levensbelang.

Lees het volledige artikel in NRC (27 juni 2025):
De melkveehouder huilde, vocht en raakte geïsoleerd – tot het niet meer ging

TABOER is er voor boeren

Het verhaal van Paul raakt aan waar het bij TABOER om draait: mentale gezondheid in de agrarische sector bespreekbaar maken. Boeren zijn gewend om sterk te zijn, om door te zetten – maar soms is het juist krachtig om te zeggen: ‘Ik kan het niet alleen.’

De medewerkers van TABOER en vrijwilligers van de ZOB luisteren zonder oordeel, bieden begeleiding, en helpen om samen weer perspectief te vinden. Voor boeren, hun gezinnen en hun omgeving.

Zorg om Boer en Tuinder op radio 1

Boeren hebben te maken met steeds veranderende regels, financiële druk en familiezorgen – maar over hun mentale gezondheid wordt zelden gesproken. Vrijwilliger Wim van Vulpen van Zorg om Boer en Tuinder vertelt bij Radio 1 hoe hij boeren helpt om tóch dat moeilijke gesprek aan te gaan aan de keukentafel.

Luister het fragment van Radio 1 – Villa VdB


Herken je iets in Pauls verhaal? Of maak je je zorgen om iemand in jouw buurt?
Neem contact met op met medewerkers van TABOER of ZOB, of praat erover met mensen in jouw directe omgeving. Je staat er niet alleen voor!