De Heinoos en TABOER lanceren 'Ie stoat niet alleen'
Muzikale steun aan boeren en tuinders
De populaire band de Heinoos en TABOER hebben de handen ineengeslagen voor de lancering van de nieuwe track 'Ie stoat niet alleen'. Dit nummer en de bijbehorende clip zijn bedoeld om het gesprek over mentale gezondheid in de agrarische sector aan te wakkeren.
Muziek verbindt
Remko Keizer, leadzanger van de Heinoos licht toe waarom zij dit thema zo belangrijk vinden: "De track bevat een krachtige en aangrijpende tekst die hoop, steun en begrip geeft voor de mentale uitdagingen waar veel boeren mee worstelen. Muziek verbindt en kan emoties verwoorden, zodat je het gesprek makkelijker aan kunt gaan."
Clip
In de videoclip die speciaal voor dit lied is gemaakt, zien we een kind dat in z’n eentje dappere pogingen doet om alleen boeren-werkzaamheden uit te voeren. Het alleen-zijn en zwoegen zijn metaforen voor de mentale uitdagingen waar veel boeren mee worstelen. Het gaat niet letterlijk om een kind; de onderliggende boodschap is dat je niet alleen staat.
Steun belangrijker dan ooit
TABOER is een onafhankelijk initiatief van LTO Noord, ZLTO en Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) dat zich richt op het bespreekbaar maken van mentale problemen binnen de agrarische sector. Ze bieden boeren en tuinders een luisterend oor en helpen hen bij het vinden van de juiste hulp. Door de toenemende zorgen en onzekerheden in de sector is deze steun nu belangrijker dan ooit.
Fije Visscher, bestuurder bij LTO Noord en tevens kalverhouder, voegt toe: "Met dit nummer willen we ook de 'stille' boeren bereiken, die wellicht niet actief deelnemen aan protesten of bijeenkomsten. Door samen te werken met de Heinoos kunnen we dit onderwerp bij een breed publiek onder de aandacht brengen."
Broodnodig
Sinds de oprichting in maart 2023 blijkt TABOER van onschatbare waarde te zijn, met gemiddeld 3,5 gesprekken per week via de hulplijn en 1.000 bezoekers per week op de website. Het contact is anoniem, met medewerkers uit de agrarische sector die luisteren en doorverwijzen indien nodig. "We laten zien dat je niet alleen bent met je zorgen. Stap over de schaamte heen en zoek tijdig hulp. Praten helpt," benadrukt Visscher.
Ben je benieuwd naar de songtekst? Die vind je hier:
Podcast
Met welke intentie heeft Taboer samen met de Rockband Heinoos de track ‘Ie stoat niet alleen’ ontwikkeld’? En waarom rust er een taboe op het bespreekbaar maken van mentale zorgen bij agrarisch ondernemers?
In deze podcast spreekt Fije Visscher, kalverhouder en LTO Noord bestuurder met ZOB-voorzitter Piet Boer en ZLTO-voorzitter Wim Bens. Ook aan tafel Ronnie Degen, manager van de Heinoos, de populaire rockband uit Overijssel die het nummer geschreven heeft. Samen duiken ze in de mentale kant van het agrarisch ondernemerschap.
Piet Boer: ‘Over gevoelens praten doen boeren liever niet. Dan voelen ze drempels of schaamte of zijn bang voor onbegrip.” Volgens Boer is kwetsbaarheid tonen moeilijk. “Toch is het belangrijk om in een vroeg stadium, als je er zelf niet meer uit komt, die stap te zetten. Zo voorkom je dat je in een cirkeltje blijft draaien en niet uit die komt, waardoor je eigenlijk steeds dieper in de problemen komt waardoor het herstel ook steeds moeilijker wordt. Daarom is de songtekst zo passend: je staat er niet alleen voor. Er zijn zoveel mensen om je heen die willen helpen. Dat lucht op en geeft je een ander perspectief.”
“Ik vind TABOER een fantastisch initiatief om boeren en tuinders op een aansprekende manier te bereiken. We hopen dat dit lied hen inspireert om de stap te nemen om hulp te vragen, vooral in deze tijd waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat iedereen elkaar kent," zegt Wim Bens in de podcast.
Hulp vragen, een krachtige stap!
Voor veel mensen is hulp vragen één van de moeilijkste dingen om te doen. “Zelf doen!” hoor je vaak een opstandige peuter roepen. Als kind accepteer je gemakkelijker een uitgestoken hand, maar naarmate je ouder wordt en je problemen complexer worden, wordt het vaak moeilijker om de eerste stap te zetten naar het vragen om hulp.
Het lied "Ie Stoat Niet Alleen", benadrukt dat er altijd mensen zijn die willen helpen. Petra Sol en Wim Biemans bespreken het belang van het gesprek over hulpvragen, vooral binnen de agrarische sector waar eenzaamheid vaak voorkomt. Ze benadrukken dat hulp zoeken geen teken van zwakte is, maar juist krachtig kan werken. Meer inzichten en tips lees je in het hele artikel.