Praten is de boodschap

‘’Praten als je er doorheen zit, dat lucht op’’, zegt melkveehouder Gerrit Wermink op de site van Boerderij. Boeren zijn meestal geen praters. Vaak kroppen ze hun zorgen op en dat geeft nóg meer spanning.

Of je nou de hulplijn belt, een familielid, buurman of de voerleverancier in vertrouwen neemt; praten helpt, is steeds de boodschap dat TABOER uitdraagt. Problemen worden er niet rechtstreeks mee opgelost, maar praten kan wel opluchten waardoor je je beter gaat voelen.

Dat ervaart ook de 48-jarige Gerrit Wermink uit Ommen. Zorgen en stress, het is hem allemaal niet vreemd. Vooral de laatste maanden neemt de spanning die hij voelt, toe. Een hulplijn bellen, daar heeft hij nog nooit aan gedacht, maar praten doet hij wel. Onder meer op social media deelt hij naast veel leuke dingen, zoals zijn passie voor de transportsector, ook zijn zorgen met de buitenwereld. “Twitter en Facebook zijn soms een soort van uitlaatklep. Ik krijg daar steun van Jan en alleman en dat is prettig.”
Zo plaatste hij een keer op een zondagmiddag dit bericht: De hele dag ging het goed… en dan moet je weer aan het werk. En daar is die spanning in m’n lichaam weer terug. Raar in de buik, strak in het hoofd.’ In een ander bericht laat hij weten dat hij eerder dol was op warm eten maar dat zijn eetlust door stress en spanning nu niks meer voorstelt: “Het is dat ik eten moet …’

“Onlangs zat ik op een verjaardag toen ik ineens helemaal raar werd in mijn hoofd. Al het gepraat, al die stemmen, ik kon er even niet meer tegen. Ik denk dat het te maken heeft met alle wet- en regelgeving en het niet weten waar je aan toe bent. En met het verdwijnen van de derogatie natuurlijk. Ik ben met 54 melkkoeien op 35 hectare maar een kleine boer. Toch moet ik ruim 500 kuub mest afzetten voor ruim € 30 per kuub. Dat is belachelijk en niet vol te houden.”

En dat terwijl Gerrit boer zijn juist het mooiste vindt wat er is. Dat zit hem bijvoorbeeld in bezig zijn met de natuur en het weer. “Als je een windhoosje ziet bij de zomerdag, en je volgt welke richting hij opgaat, dan kun je er zeker van zijn dat drie dagen later de wind daarvandaan komt. Daar heb ik geen cijfers en data voor nodig. Ik ben sowieso niet zo van de cijfers, ik boer meer op gevoel.

Lees op de site van Boerderij hoe Gerrit zijn zorgen deelt op sociale media en wat dat met hem doet. Ook vind je in dit artikel een overzicht van signalen waaraan je kunt herkennen of iemand mentale problemen heeft. Lees meer: Melkveehouder Gerrit Wermink: praten als je erdoorheen zit, lucht op.

Bron: Boerderij