‘Speel geen verstoppertje, maar praat erover’

Varkenshouder Jan Holsappel wil op verzoek zijn verhaal wel vertellen voor de campagne van TABOER. ‘’Hier heb ik niet lang over na hoeven te denken. Zorgen en stress hebben we de afgelopen jaren gekend, zowel zakelijk als privé.  Slechte prijzen kostten ons bijna de kop, daar kwam nog eens COVID bij, die ons flink parten heeft gespeeld,’’ merkt Jan op.  Al met al pittige tijden, waarin ze hebben geleerd dat het belangrijk is om de juiste mensen om je heen te verzamelen.

Jan Holsappel (55) is getrouwd met Wilma en samen hebben ze vier dochters in de leeftijd van 15 tot en met 22 jaar. Hij houdt op twee locaties in Lemelerveld en in Geesbrug 2000 zeugen. Sinds 1 januari 2022 doet hij dit samen met zijn compagnon Mark Wissink. “Deze samenwerking is een bewuste keuze,’’ merkt Jan op. Vanaf 2020 waren de prijzen ronduit slecht en had hij het financieel erg lastig. In 2019 kenden ze nog een goed jaar, dit sloeg om in 2020 en 2021. ‘’De biggenprijs ging flink onderuit, terwijl we te maken kregen met stijgende kosten. Door de oorlog in Oekraïne gingen de voerkosten door het dak en kregen we ook nog eens te maken net als iedereen met de stijgende energieprijzen. Deze combinatie zorgde ervoor dat het financieel erg lastig werd,’’ vertelt Jan. Het was elke dag een strijd om zowel geestelijk als lichamelijk overeind te blijven. Deze periode bracht veel stress met zich mee. “Dag en nacht was ik bezig met het zoeken naar een oplossing om het financieel te kunnen overleven,” blikt Jan terug.     

Privé en zakelijk

Naast zijn financiële zorgen waren ook de Long COVID klachten van Wilma een stressfactor. ‘’Ze kan bijvoorbeeld slecht tegen prikkels van geluid en beeldschermen en is al ruim 2 jaar bij huis,’’ merkt Jan op. Dit heeft veel impact op hun sociale leven. “Gelukkig hebben we allebei een positieve instelling en kunnen we er samen altijd goed over praten. Het is belangrijk om geen verstoppertje te spelen, maar om juist je problemen bespreekbaar te maken.” Erkennen wat speelt en tegelijkertijd oog houden voor wat wél goed gaat. Iedere dag opnieuw proberen te focussen op datgene wat op dát moment de meeste aandacht vraagt. En waar je wél invloed op hebt. 

Eén à twee keer per week trok Jan zijn hardloopschoenen aan om een rondje op de Lemelerberg te lopen. ‘’Sporten is voor mij altijd een goede uitlaatklep geweest. Zo probeerde ik de zaak wat te relativeren,’’ voegt hij eraan toe. 

Verzamel sparringspartners om je heen

‘Het is belangrijk om geen verstoppertje te spelen, maar om juist je problemen bespreekbaar te maken.’

Varkenshouder Jan Holsappel

Niet alleen bij zijn vrouw kon hij zijn verhaal kwijt, maar ook bij zijn accountant en adviseur. Door de jaren heen heeft Jan mensen om zich heen verzameld, waarmee hij goed kan praten. “Deze mensen zijn voor mij belangrijke sparringpartners. Ik zie deze mensen als een soort denktank achter mijn bedrijfsvoering.”  En natuurlijk is het van groot belang dat je met je medewerkers een goed team vormt en je blijft uitspreken naar elkaar toe. Ook van hen werd de afgelopen jaren veel gevraagd. Uiteindelijk heeft de moeilijke situatie geleid tot een herstructurering van het bedrijf. Per 1 januari 2022 heeft Jan het bedrijf samen met zijn compagnon. ‘’Hierdoor is de continuïteit voor de toekomst beter gewaarborgd,’’ concludeert Jan. ‘’Bovendien vind ik het prettig dat we de verantwoording voor het bedrijf nu samen dragen,’’ gaat hij verder. Dat geeft Jan veel rust. 

Toekomstperspectief

Ondanks dat er veel af komt op de agrarische sector heeft Jan zijn vizier weer op de toekomst gericht. ‘’De prijzen liggen een stuk hoger dan de afgelopen twee jaar. Nu is het tijd om het verlies weer zo snel mogelijk terug te verdienen’’, meent Jan. Burgers hebben vaak een vertekend beeld van een agrarische onderneming. Ze snappen niet waarom boeren het geld niet willen aanpakken van de uitkoopregeling van de overheid.  Ze hebben geen idee hoeveel geld en arbeid er omgaat in een agrarische onderneming. Wij verzorgen 7 dagen per week onze dieren en hebben nauwelijks vrije dagen. Stoppen was in mijn geval ook geen optie, aangezien al mijn geld inclusief mijn pensioen in het bedrijf zit.’’

De komende jaren hoopt hij samen met Mark Wissink het bedrijf op een positieve manier voort te kunnen zetten, want hoe dan ook de vraag naar vlees zal blijven. ”Het aantal zeugen zal in de komende jaren in Nederland verder afnemen. Dat biedt perspectief voor ons.’’ Jan vindt het belangrijk om flexibel te zijn, zowel in handelen als in zijn hoofd. Dat is volgens hem nodig om ook in de toekomst goed te kunnen blijven anticiperen op veranderingen in de markt, beleid en omgeving. 


Heb jij ook een moeilijke tijd gekend binnen je bedrijf? Of maak je je ook zorgen om de stijgende kosten. Praat erover. Neem gerust contact op met TABOER.