Nieuwsuur op NPO2: Somberheid onder boeren

Nieuwsuur besteedt in een uitbreid en indringend item aandacht aan boeren die mentaal in de knel zitten. Daarin wordt ook de TABOER-campagne benoemd om stress en somberheid onder boeren en tuinders bespreekbaar te maken. Veel agrarische ondernemers voelen dagelijks de druk van de overheid en de maatschappij toenemen, dat uit zich bij een aantal in mentale problemen. Deze campagne van LTO Noord en ZOB richt zich vooral op het bespreekbaar maken deze problemen.

In de uitzending van Nieuwsuur op 19 maart zijn onder andere melkveehouders Rudie en Petra Frederiks, Koos van der Wind, Piet Boer (bestuurder ZOB) en kalverhouder Fije Visscher (bestuurder LTO Noord) aan het woord.

Rudie en Petra Freriks vertellen wat het met hun gezin doet, nadat ze hun natuurbeschermingsvergunning zijn kwijt geraakt. Het is de vraag of hun zoon en dochter het bedrijf ooit kunnen overnemen. ‘’Eigenlijk ben jij gewoon illegaal verklaart en wordt er een streep door je toekomst gezet. Dat geeft veel spanning,’’ vertelt Petra Freriks op.

Ook bij melkveehouder Koos van der Wind wordt zijn emmer steeds voller. Dat is voor een aantal ondernemers gewoon niet vol te houden. Hij heeft in zijn directe omgeving meegemaakt. Een beroepsgenoot in zijn dorp pleegde vorige jaar zelfmoord. ‘’Dat hakt er enorm in’’, zegt hij. Van der Wind denkt dat de regeldruk in de sector mee heeft gespeeld bij zijn besluit. “Al die onzekerheid geeft je het gevoel dat het soms teveel wordt. Ik herken dat ook wel.’’

We moeten nu klaar staan voor al die boerengezinnen. De druk neemt enorm toe. We zijn nu nog meer nodig dan ooit tevoren.

Piet Boer, voorzitter Zorg Om Boer en Tuinder

Fije Visscher van LTO Noord snapt wel dat die onzekerheid over de toekomst parten speelt op veel bedrijven. ‘’Er komt veel op boeren af: Het is een opeenstapeling van zaken: stikstof, missen van toekomstperspectief en het gevoel hebbend dat je niet gewenst bent in een regio. Daarom is deze campagne is deze onzekere tijd zo belangrijk voor boeren tuinders.”

Ook Minister van Landbouw Piet Adema herkent de wanhoop bij de boeren en ondersteunt dit initiatief dan ook van harte.

Kijk hier het item in de uitzending van Nieuwsuur terug.