Taboe(r) campagne van start; aandacht voor mentale druk boeren

“Veel boeren en tuinders voelen zich niet meer gewenst, de druk vanuit de overheid en de maatschappij is groot. Daarnaast is er nog veel onduidelijk over de toekomst en dat doet wat met een mens. Wij zien de mentale problemen onder boeren toenemen, daarom start een speciale campagne. Praten helpt, al is praten over hoe het echt met je gaat soms nog taboe.” Dat zegt Fije Visscher, bestuurder bij boerenorganisatie LTO Noord.

Visscher kent de verhalen van collega’s die het soms echt niet meer zien zitten en is overtuigd van de noodzaak van de nieuwe campagne ‘Taboer’.

“De mentale druk is hoog op menig boerenerf. De boerderij-situatie en de familie-situatie zijn vaak zo verweven dat boeren het lastig vinden om dat te scheiden. Soms trekken ze zich helemaal terug in zichzelf en sluiten ze zich af van de samenleving. Dat is zorgelijk.”

Zorgen om boer en tuinder, © RTV Oost\Chantal Everaardt

LTO Noord en stichting Zorg om Boer en Tuinder willen het taboe doorbreken dat rust op de ‘zachte kant’ van het agrarisch ondernemerschap. “Samen praten over technische en economische resultaten is geen probleem, maar mentale zorgen bespreekbaar maken is een ander verhaal.”

Grote onzekerheid

Melkveehouder Chantal Farjon uit Bruchterveld herkent de toegenomen druk. Zelf is zij een PAS-melder, dat betekent dat haar familiebedrijf sinds de uitspraak van de Raad van State in 2019 over het stikstofbeleid in Nederland zonder geldige natuurvergunning boert.

Chantal Farjon is blij met meer aandacht voor mentale druk boeren, © RTV Oost\Chantal Everaardt

“Wij hadden geen vergunning nodig, maar nu zitten wij met de dreiging van handhaving. We weten niet wat er gaat gebeuren, maar het voortbestaan van je bedrijf is onzeker. De bouw van onze nieuwe diervriendelijke kalverhokken is gestopt. We hebben het tijdelijk met pallets opgelost. De dieren hebben het goed, maar dit is niet wat je wil als je bezig bent met verduurzamen en dierenwelzijn. Alle andere nieuwe stalinrichting voor meer comfort is ook afgezegd. Want wat brengt de toekomst ons? Daar lig je wel eens wakker van. Relativeren is belangrijk, maar niet altijd makkelijk.”

Dat er een speciale campagne komt gericht op het bespreekbaar maken van zorgen vindt boerin Chantal een heel goed idee. “Soms zit je zo vast in je eigen zorgen, je frustratie en daar kom je niet uit. Zoek dan iemand waar je mee kunt praten, want je kunt het niet altijd alleen oplossen. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan.”

Meer aandacht voor mentale druk bij boeren en tuinders

Geen boer is hetzelfde, geen situatie is gelijk benadrukken zowel Fije Visscher als Chantal Farjon. “Het gaat niet altijd om stikstof, denk ook aan de impact van een stalbrand, financiële zorgen, het verlies van een dierbare en veel verantwoordelijkheid voor je bedrijf dragen, maar als je het niet meer alleen kunt weet dan dat er mensen zijn die willen helpen.”


TABOER bestaat uit een website en een hulplijn 088 – 8886608 voor een luisterend oor. De TABOER-lijn is bemand door opgeleide medewerkers die luisteren naar de verhalen van boeren en tuinders en zoeken naar passende oplossingen en/ of verwijzen door naar de juiste hulpverlening. Mee informatie is te vinden op www.taboer.nl

Bron: rtvoost.nl