‘Het lijden van een dier gaat door merg en been’

LTO bestuurders gingen op werkbezoek bij een aantal getroffen veehouders, waarbij de veestapel geveld is door het blauwtongvirus. Bestuurder Jeroen van Wijk was meer dan onder de indruk tijdens zijn werkbezoek: “Een boer die liever euthanaseert dan een dier laat lijden gaat door merg en been,” zegt hij in een artikel in Nieuwe Oogst.

”Je weet dat het virus voor grote problemen zorgt, maar alleen op het erf voel je en ervaar je het echt. Daarom is zo’n bezoek zo belangrijk’, stelt Jeroen van Wijk, provinciaal voorzitter van LTO Noord Utrecht.

Impact immens groot

Tijdens het bezoek in bij een schapenhouder werd ernst en de grootte van het probleem al snel duidelijk. De helft zijn ze op dit bedrijf kwijtgeraakt. Als je een veehouder hoort zeggen dat hij zijn schapen liever laat doodgaan als ze besmet zijn dan ze zo te zien lijden, dan gaat je dat door merg en been’, zegt Van Wijk

Als de LTO Noord-bestuurder met Tom Pronk langs de schapen loopt, vertelt de boer hem dat de veearts die middag nog komt. Hij wijst 1 voor 1 de schapen aan die hij wil laten euthanaseren, omdat hij weet dat ze anders via een lijdensweg de dood tegemoet gaan. Het maakt grote indruk op de provinciaal voorzitter, die zelf ook al dode koeien heeft door het virus dat knutten verspreiden.

Veel meer dan ondernemersrisico

Als LTO Noord-voorman stippelt Van Wijk twee lijnen uit hij samen met andere belangenbehartigers gaat bewandelen. ”Op de korte termijn moeten we kijken of we ergens een financiële vergoeding kunnen loskrijgen. De helft van je schapen weg, dat kun je niet met ondernemersrisico afdekken. Op dit moment heb je de meeste schapen van het seizoen. In het voorjaar zijn de lammeren geboren. Je hebt de kosten gehad, maar geen opbrengsten. Rekeningen kunnen niet worden betaald. Voor een oplossing moeten we lobbyen en de juiste partijen bij elkaar zetten.”

Op de langere termijn moeten we inzetten op vaccineren. Lees hier het hele verhaal op de site van LTO Noord.

Bron: LTO Noord

Meer weten over blauwtong?

Kijk op site van NVWA: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/blauwtong


Heb jij ook te maken met blauwtong of heb je iets ingrijpends meegemaakt en wil je hierover praten? Praat erover met mensen in je omgeving of bel TABOER.