Suïcidepreventietraining: ‘Soms is de wanhoop nabij’

Hoe ga je om met een vermoeden of signalen van zelfdoding op het boerenerf? Deze vraag stond centraal tijdens de suïcidepreventietraining. Vrijwilligers van stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) namen deel aan deze training en kregen waardevolle tips van 113 Zelfmoordpreventie. Nieuwe Oogst was aanwezig bij de training.

Dat het aantal zelfdodingen in de agrarische sector hoog ligt, is al langere tijd een zorgpunt. Ricco de Goede van 113 Zelfmoordpreventie benadrukt: “Die ervaringen hebben we helaas bij boeren al, maar we hebben ook de ervaring dat je mensen met een gesprek op weg kunt brengen naar de juiste hulp.’’ Dat maakt de training volgens De Goede van groot belang. “Zelfmoordgedachten zijn voor mensen vaak een oplossing om uit problemen te komen. Als ZOB’er is het vooral belangrijk om te luisteren en niet direct met oplossingen te komen. Dit is de belangrijkste tip die we kunnen geven.”

Belangrijke taak voor erfbetreder

Erfbetreders zoals dierenartsen en voerleverancier kunnen een belangrijke rol spelen bij het signaleren van problemen. “Je moet je antenne scherp hebben staan en signaleren dat er meer aan de hand is’’, zegt vrijwilliger Arie Breure van stichting ZOB. Erfbetreders kunnen, indien nodig, in overleg met de boer stichting ZOB inschakelen. De vrijwilligers proberen de boer vervolgens op het goede spoor te zetten. Het gaat daarbij lang niet altijd om zelfmoordgedachten. “Vaak lucht het op als iemand zijn verhaal kan delen,’’ is de ervaring van vrijwilliger Hendrik Jan Hoogendoorn van stichting ZOB.

Wanhoop is soms nabij

De huidige onduidelijke situatie in de agrarische sector verlicht de problemen niet, constateren de vrijwilligers. “Iedereen in de samenleving staat onder druk, maar de agrariër wordt wel met heel veel wet- en regelgeving geconfronteerd waarbij de wanhoop nabij kan zijn,” merkt Hoogendoorn. Breure deelt deze zorgen, met name de hoge kosten voor mestafvoer. “Wij zeggen altijd: het water staat hun aan de lippen, maar voor veel boeren staat ook de gier tot aan de lippen. Sommige boeren zien dan ook geen uitweg meer en weten niet welke kant ze op moeten.”

Suïcidepreventietraining voor erfbetreders

Ben jij erfbetreder en wil jij leren hoe je het beste kunt omgaan met signalen van suïcide op het boerenerf? Meld je dan aan voor de suïcidepreventietraining, georganiseerd door TABOER in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie. Tijdens deze training leer je hoe je suïcidale gedachten kunt herkennen en hoe je zelfmoord bespreekbaar maakt.


Denkt u aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op via (0800) 0113 of 113.nl.

Heb je behoefte aan een luisterend oor of ben je op zoek naar meer informatie? Neem gerust contact op met TABOER.

Bron: Nieuwe Oogst