Webinar: Omgaan met tegenslag, verlieservaringen, verdriet en gevoelens van rouw

Bij elke ingrijpende verandering, tegenslag of verlies in het leven kunnen gevoelens van rouw naar boven komen. Denk hierbij aan stoppen met het bedrijf, een echtscheiding, een mislukte overname, dierziekten, een stalbrand, een verplichte onteigening of ernstige gezondheidsproblemen. Het zijn allemaal ingrijpende gebeurtenissen die zich ongevraagd aandienen en de nodige emoties met zich meebrengen.

Voor veel boeren en tuinders is praten over gevoelens, zoals verdriet na het verlies van perspectief, een dierbare of het kwijtraken van controle over het leven, best moeilijk. Praten over deze gevoelens kan onwennig, spannend en onveilig voelen. Sommige mensen drukken hun emoties weg, anderen gaan harder werken of vermijden het gesprek. Soms wil men anderen niet lastigvallen met het verdriet of de persoonlijke moeiten. Het gevoel niet begrepen te worden, kan ook belemmerend werken. Velen willen liever niet overkomen als klagers. Soms vindt de omgeving het lastig om er over te beginnen. Al met al kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid.

Onderdrukken van (rouw)gevoelens

Wellicht herken je dat anderen over jouw gevoelens heen stappen en vooral de nadruk leggen op de nieuwe realiteit. Bijvoorbeeld, na het stoppen met je boerenbedrijf of verplichte onteigening, waarbij de buitenwereld opmerkt: ‘Je bent toch gecompenseerd? Ik zou lekker genieten.’ Of ‘Zie het als een kans, je kunt iets nieuws beginnen.’ Na een echtscheiding hoor je wellicht: ‘Zorg goed voor jezelf! Jij vindt vast snel een nieuwe partner, dat verdien je!’ Of iemand die opeens alleen over zijn eigen ervaring wil praten: ‘Ik weet wat je voelt, dat heb ik ook meegemaakt’. Hoewel deze woorden goed bedoeld zijn, is het een uitdaging om op een goede manier om te gaan met je emoties. Want het negeren, uitstellen of onderdrukken van rouwgevoelens kan als een boemerang terugkomen en zich later wreken in verschillende fysieke en/of mentale klachten.

Omgaan met (rouw)gevoelens

Over het omgaan met de verschillende emoties die bij tegenslag, verlies, verdriet of verandering horen, organiseert TABOER op dinsdag 26 maart 2024 om 20.00 uur een webinar. Voor als je zelf in een proces van afscheid nemen zit of anderen een luisterend oor wilt bieden. Tijdens dit webinar zullen agrocoach Dik Veefkind, psycholoog en ZOB-vrijwilliger Marie-José van de Ven en LTO Vrouw & Bedrijf-voorzitter Helma Vermuë ingaan op deze thema’s en handvatten aanreiken om het leven weer vorm te geven. Bovendien zullen zij inzoomen op de do’s en dont’s van het ondersteunen van anderen bij het verwerken van een verlieservaring.

Interesse?

Deelnemen aan het webinar kan anoniem en is kosteloos. Ben je geïnteresseerd in het bijwonen van dit webinar? Meld je nu aan via onderstaande knop

Lukt het niet om op 26 maart van 20.00 tot 21.00 uur dit webinar te volgen? Geen probleem. Het webinar wordt opgenomen en iedereen die zich heeft aangemeld, ontvangt na afloop een terugkijklink.

Of kijk terug